Ruben Guisson werkt bij VITO als teamleader en onderzoeker rond biobased economy

“Hoewel de hele biobased economy zich enorm goed leent om theorie en praktijk bij elkaar te brengen, zijn het onderwijs en de industrie nog te vaak twee olietankers die elkaar niet met de rubberboot gaan opzoeken.

De biobased economy is erg complex. Niemand kan alles behappen. Ik denk dat het de taak van docenten is om het overzicht te houden.

Maar de industrie moet het onderwijs ook goed informeren over wat de noden zijn en daar horen de KMO’s en start-ups zeker bij. Concrete vragen uit het werkveld kunnen worden ingelost met stages die op die vragen aansluiten. Het huidige GBO-platform kan daarin een belangrijke rol spelen.”

Rop Zoetemeyer is directeur bij Biobased Delta

“De verschillende kennisinstellingen die bij het GBO-project betrokken zijn, zijn allemaal nauw gaan samenwerken. En net dat vinden wij in het bedrijfsleven belangrijk. We moeten niet meer denken in silo’s, maar wel in ketens en clusters. We moeten samenwerken en uitwisselen, en die kennisinstellingen doen dat gewoon. 

Iedereen moet verder kijken dan zijn of haar eigen school, opleiding of bedrijf. Bedrijven vragen geen werknemers die één dingetje heel goed kunnen, maar mensen die veel dingen goed kunnen en die kansen zien. Scholen moeten er daarom voor zorgen dat de competenties van hun alumni goed zitten, zodat de studenten sneller aansluiting vinden bij het bedrijfsleven.“

resultatenboek GBO project

© 2019 Grenzeloos Biobased Onderwijs