Bierbrouwerij Huyghe benut reststromen

"Duurzaamheid is voor ons zorgen voor de volgende generatie", zegt Filip Devolder van brouwerij Huyghe. Met de bouw van de nieuwe brouwzaal heeft de brouwerij een grote besparing gerealiseerd op grondstof, elektriciteit en watergebruik. Maar het bedrijf kijkt ook naar de reststromen. Daarvan zijn er veel in een brouwerij. Dat kan veel geld kosten, maar je kunt er ook een nuttige toepassing aan geven volgens Devolder. Zo wordt de reststroom draf als veevoer verkocht aan lokale landbouwers. Maar er zijn meer toepassingen mogelijk. Dat hebben studenten van HOGENT en Avans Hogeschool laten zien tijdens hun internationale studieweek. Het is de studenten gelukt om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Reststromen van het bierbrouwproces bieden dus veel kansen voor biobased toepassingen die nieuwe mogelijkheden kunnen genereren voor de brouwerij. In de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven ziet Filip Devolder dit als meerwaarde. Het is belangrijk dat bedrijven studenten de kans geven om ideeën te ontwikkelen en zo mee te werken aan een duurzame toekomst.

Isolatiemateriaal uit vlas - Isovlas

"Studenten zouden meer technische kennis moeten vergaren van biobased producten, zegt Rogier van Mensvoort directeur van Isovlas, zodat ze beter weten in welke situaties ze die makkelijk kunnen toepassen."

Isovlas produceert biobased isolatieproducten voor de bouw die gemaakt zijn van vlas. Het bedrijf heeft bewust gekozen voor vlasvezel vanwege de eigenschappen van het product. Vlas is van nature temperatuur- en vochtregulerend, bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar. Volgens Rogier van Mensvoort zullen in de toekomst steeds meer biobased producten in de bouw worden toegepast en zal men zowel circulair als demontabel gaan bouwen. Biobased producten kunnen daarbij een hele mooie rol vervullen.

HemCell ontwikkelt samen met Avans Hogeschool composteerbare bioplastic

Onze zoektocht begon bij Avans Hogeschool", vertelt Nico Osse van Hemcell Bioplastics toen hij voor zijn klanten op zoek ging naar een groen alternatief voor kunststof. Hij ontwikkelde een biopolymeer die volledig composteervaar is in de koude grond. Bij toeval werd bladmateriaal gemengd met een bestaande pla en zo werd het Hemcell materiaal ontdekt. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen grenzeloos biobased onderwijs en het biobased bedrijfsleven om een goed alternatief te bieden voor de kunststofindustrie

resultatenboek GBO project

© 2019 Grenzeloos Biobased Onderwijs