Resultatenboek
GBO project

Docenten

Tom Kuppens en Lise Janssens, onderzoekers bij het centrum voor milieukunde aan de UHasselt

“Vaak hebben wetenschappers of technici een idee voor een biobased product, maar weten ze niet of dat economisch haalbaar is en of het eigenlijk wel beter is voor het milieu.

Tijdens het GBO-project hebben de studenten van Thomas More Geel biobased toepassingen bedacht, die de studenten handelsingenieur van UHasselt nadien gingen valoriseren. Ze onderzochten of de nieuwe toepassingen haalbaar zijn op grote schaal, of ze economisch rendabel zijn en wat hun milieu-impact is. Dat ging van biogebaseerde oordopjes, over plexiglas naar voedselcontainers van bioplastic.

Door het GBO-project konden de studenten hun kennis echt toepassen. En ook de universiteit heeft veel bijgeleerd. Op het gebied van techno-economische analyse en levenscyclusanalyse staan we bij de UHasselt sterk, maar nu weten we ook bij welke partners we moeten aankloppen voor andere kennis en expertise. Het GBO-project heeft ons netwerk gesterkt.”

Kees Rietveld is docent Teelttechniek bij hogeschool Inholland Delft

“De tuinbouwsector gaat meer en meer inzetten op het telen van planten met inhoudsstoffen die bijvoorbeeld voor medicijnen kunnen dienen, of voor kleurstoffen zoals indigo, waarmee spijkerstof wordt gekleurd. Bij Inholland hebben we daarom lesmodules ontwikkeld over het telen en analyseren van inhoudsstoffen. De studenten van het tweede jaar deden daar aanvankelijk wat sceptisch over. Want het gaat dan niet meer om zoveel mogelijk of zo mooi mogelijk planten te telen, maar wel hoe je een plant beïnvloedt opdat die veel stoffen vrijgeeft.

Als teler krijg je onder andere te maken met de farmaceutische- of de cosmetische sector. Voor de toekomstige werkgevers bleek het belangrijk dat jonge mensen kunnen communiceren over verschillende sectoren heen. Met die concrete vraag zijn we binnen het GBO-project aan de slag gegaan.”

Elke Peeters is leerkracht aan het Heilig Graf in Turnhout

“Zes jaar geleden zijn we op onze school met een STEM-richting begonnen. We zochten vanaf begin af aan een aantal projecten waaraan de leerlingen veel zouden hebben. Het GBO-project kwam als geroepen. We hebben tal van modules opgezet: van algen, over water in de textielsector, naar meelwormen, bioplastics en noem maar op. Voor de leerlingen was dat niet altijd evident. Het zijn thema’s die niet altijd nauw aansluiten bij hun leefwereld. Maar ze begrijpen wel dat duurzaamheid de toekomst is en we werden enorm goed geholpen door de hogescholen. Vooral met Thomas More in Geel hebben we nauw samengewerkt. Ze gaven antwoorden op onze technische vragen en onze leerlingen waren welkom om algen en meelwormen op te halen op de campus. Die samenwerking, dat was echt heel waardevol voor ons.”

resultatenboek GBO project

© 2019 Grenzeloos Biobased Onderwijs