Niek Esselink volgt de Bachelor Milieukunde aan de Avans Hogeschool in Breda

“In de lessen over biobased vergeleken we klassiek plastic met biobased plastic, dat van organische afvalstoffen komt, of van de hennepplant. We bekeken de hele levenscyclus van verschillende soorten plastic, dus niet enkel de productie, maar ook het gebruik en de recyclage. De grote uitdaging voor bioplastic is om het zo stevig en rendabel mogelijk te maken.

De lessen die ik volgde waren weliswaar verplicht, maar ik zou er zelf ook voor kiezen. Als toekomstig milieukundige vind ik het belangrijk om te weten welke toepassingen er allemaal mogelijk zijn. Iets wat me is bijgebleven is de uitwisseling met de studenten uit Gent. Dat was heel boeiend. Ik leerde dat met kippenveren heel veel kan. Je kan er luiers van maken, maar ze zijn ook een uitstekende grondstof voor constructies, zeker in landen als Brazilië, waar termieten hout opeten.”

Amina Kolić studeerde Applied Chemistry aan de Hogeschool Zeeland

“Rond biobased werken vind ik heel erg leuk, want zo kan ik onderzoek doen en actief aan een betere wereld meewerken. In chemische processen gebruiken we veel synthetische pigmenten en bij het maken daarvan komt veel afval vrij, dat schadelijk is voor het milieu en voor de mens. Het geeft een fijn gevoel om een probleem op een groene manier te kunnen oplossen, zoals chemicaliën putten uit natuurlijke bronnen. Tijdens mijn stage ging ik kijken hoe ik pigmenten uit bijvoorbeeld zeewier kon halen. En in de toekomst wil ik nieuwe moleculen leren maken op een groene manier.”

resultatenboek GBO project

© 2019 Grenzeloos Biobased Onderwijs