Biobased challenge: hoogwaardige toepassingen voor kippenveren

Per jaar worden in Vlaanderen en Nederland meer dan 100 miljoen ton kippenveren per jaar ingezameld. Een mooie challenge voor studenten Milieu- en duurzaamheidsmanagement (HOGENT), Milieutechnologie (HOGENT) en Environmental Science and Sustainable Technology (Avans). Hun opdracht: overtuig investeerders om een hoogwaardige toepassing (anders/geavanceerder dan verenmeel) op de markt te brengen op basis van kippenveren. Samen gingen zij met de opdracht aan de slag waarbij ze rekening moesten houden met haalbaarheid, logistiek, wetgeving en technologie. Hoe dat in zijn werk ging zie je in deze vlog van studenten. De BioBased Challenge werd georganiseerd vanuit het Interreg Vlaanderen- Nederland project Grenzeloos Biobased Onderwijs.

International study week: reststroom bierbrouwerij waardevol!

Reststromen als gist en draf worden nu voornamelijk gebruikt als veevoer. Maar kunnen er ook waardevolle producten van gemaakt worden? Dertig enthousiaste studenten Chemie en Chemische Technologie van Avans Hogeschool en Hogeschool Gent gingen tijdens de International Study Week (ISW) aan de slag met dit vraagstuk. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met Brouwerij Huyghe in Melle, België, en de resultaten werden gepresenteerd in Gent. Hoe hebben studenten het ervaren? Dat zie je terug in de vlog.

De ISW werd georganiseerd in de week van 1 april vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland project Grenzeloos Biobased Onderwijs. Eén van de doelen van dat project is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen het bedrijf, studenten en docenten in de context van de biobased economie. De resultaten van ISW kunnen nieuwe mogelijkheden genereren voor de brouwerij, waarbij efficiënt gebruik van grondstoffen, hergebruik van reststromen en vermindering van water en energie centraal staan.

Draf en gist
De studenten werden uitgebreid meegenomen in het brouwproces tijdens de excursie naar Brouwerij Huyghe in Melle. Voor het brouwen van bier zijn water, graan (gerst of tarwe), hop en gist de belangrijkste grondstoffen. Tijdens het brouwproces komen de reststromen gist, draf en trub vrij. De studenten hebben zich gefocust op draf en gist. Het achterblijvende, niet oplosbare, moutafval (verkregen uit gerst) heet draf of bostel. Gisten zijn eencellige micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels. Gist is nodig om de in het brouwhuis gewonnen suikers om te zetten in alcohol en CO2.

Biobased bierviltjes
Er is hard gewerkt door de Nederlandse en Belgische studenten en de sfeer zat er goed in. Na twee dagen in het lab bij Avans in Breda werden de resultaten verder uitgewerkt tot een presentatie. En de resultaten mogen er zijn!

Het is de studenten gelukt om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Een draf-gist combinatie is gebruikt voor het ontwikkelen van rookpellets. Tenslotte werden in gist functionele stoffen aangetoond zoals vitamine B12, β-glucaan en squaleen. Er kan geconcludeerd worden dat de reststromen van het bierbrouwproces veel kansen biedt voor biobased toepassingen.

Kortom; een mooi leerproces voor de studenten, docenten en Brouwerij Huyghe. En hoe leuk zou het zijn als je straks je biertje neerzet op een bierviltje verkregen uit draf? De eerste stap is gezet!

Onderzoekend leren bij het BAC

Binnen het GBO project heeft het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) een onderzoekend leren programma ontwikkeld. Een handleiding om een multidisciplinair team van studenten op te zetten en te leiden. De studenten zijn enthousiast!

Het Biopolymeer Applicatie Centrum helpt studenten, startups, en bedrijven met het vinden van oplossingen met biobased plastic. Om dit voor elkaar te krijgen werkt het BAC met een team van professionals, maar ook studenten. Deze studenten hebben een actieve bijdrage aan de projecten van het BAC en worden ondersteund door professionals en docenten.

Na het eind van elke stageperiode van de studenten is er een event georganiseerd om de projecten en ervaringen te delen met opdrachtgevers en andere betrokkenen. Een van de studenten bij het BAC:

“Het was ontzettend interessant om met zoveel verschillende studenten vanuit verschillende disciplines te mogen werken. We hebben veel van elkaar geleerd en kregen de vrijheid om zelf aan de slag te gaan voor de opdrachtgevers. Dat maakte het werk ook zo leuk, onze inspanningen zijn niet alleen maar een leerproces, het is ook daadwerkelijk praktijkervaring.”

Via deze weg zijn er weer een hoop nieuwe biobased professionals bij gekomen. En het BAC blijft zo doorgaan!

resultatenboek GBO project

© 2019 Grenzeloos Biobased Onderwijs